Bakarat

Istorija bakarata

Bakarat je popularna kazino igra koja ima nekoliko korena: navodno je izmišljena u Italiji u srednjem veku, prečišćena u Francuskoj oko 1400. godine, a kasnije su je američki naseljenici doneli u Sjedinjene Države i postepeno transformisali u svoj današnji oblik.

Naziv “Baccarat” potiče od stare italijanske reči “nula”, jer prema prvobitnim pravilima deset, žandar, dama i kralj vrede nula. Danas bilo koja podela jednaka deset ima bakarnu vrednost – ovo je jedino pravilo koje je ostalo nepromenjeno od koncepta ove igre u Italiji.

Francuska kraljevska porodica igrala je igru Chemin de Fer dok ih nisu zbacili, ali ta igra je zapravo bila engleska adaptacija igre Punto Banco koja je preko Atlantika dovedena u Novi svet.

Gotovo svaka evropska kartaška i društvena igra koja je izdržala test vremena uspela je jer je bila popularna u Sjedinjenim Državama u 12. veku. Punto Banco bio je veoma popularan u Nevadi i drugim američkim kockarskim centrima, mada je uvek bio igra za ekstravagantne američke velike igrače na isti način kao što je bio popularan među francuskim plemstvom.

Zahvaljujući pojavi kockanja na mreži, bakarat je sada igra u kojoj mogu uživati svi – ne samo oni sa dubokim džepom! Danas internet kazina nude barem osnovnu varijantu mini bakarata, poštujući standardna američka pravila koja se koriste u kazinima u Las Vegasu i Atlantik Sitiju.

Legenda o bakaratu

Popularna legenda kaže da je ovu igru izumeo italijanski kockar po imenu Felik Falguiere, zasnovan na Taro-u. Njegov tvorac pratio je priču o etrurskim ritualima. Verovalo se da su drevni sveštenici odvodili device pred oltar i bacali kockice. Ovo je bio način obožavanja bogova. Ako je njihovo bacanje bilo 8 ili 9, devojčica je krunisana za sveštenicu. Ako su bacali od 5 do 7, njen život je bio pošteđen i u slučaju 5 ili manje bila je poslata na dno mora.

Terminologija

Zbog svog porekla, mnogi izrazi u bakarat-u vuku korene iz starofrancuskog i italijanskog jezika. Druge reči su odraz američkog uticaja na ovu igru.
Baccarat” Doslovno, ova reč znači da je ukupna vrednost igračeve ruke nula. Verovatno pretpostavljate da to nije dobro.
Bankar: Ulog u dobitnu ruku bankara / dilera, jedan od tri dozvoljena poteza u standardnoj igri. Odnos isplate je 1: 1, umanjen za proviziju bankara. Poznat je i pod nazivom „banco“.
Puč: Jedna runda bakarat igre koja se sastoji od ruke igrača i ruke bankara.
Trgovac: Osoba koja deli karte. Poznat i kao „krupje“.
Mini bakarat: Alternativna verzija bakarata u kojoj prodavac deli sve karte. Ova varijanta obično ima donje granice i zato je najpopularniji oblik mrežne bakarate.
Natural Hand: Scenarij u kojem prve dve karte igrača imaju ukupnu vrednost osam ili devet.
Igrač: Ulog na igračevu ruku. Kao i kod bankarske ruke, odnos isplate je 1: 1, sa Houseovom prednošću od oko 1%. Poznat je i pod nazivom „punto“.
Trčanje: bočna opklada u kojoj možete da se kladite na uzastopni niz pobedničkih ruku (ruka igrača, ruka bankara ili remi).
Nerešeno (Standoff): Scenarij u kome je igračeva ruka iste vrednosti kao i bankarska ruka.
Izjednačeno: Ulog na remi između igrača i bankara. Iako ova opklada ima visok odnos isplate od 8: 1, vrlo retko se koristi zbog prednosti Kuće od skoro 15%.

Bakarat pravila

Bakarat se igra sa najviše osam špilova i maksimalno 14 igrača za jednim stolom. Karte 2 do 9 imaju vrednost koja stoji na njima. Deset, žandar, dama i kralj imaju vrednost nula. As ima vrednost jedan.
Svaka ponuda započinje tako što igrač kladi na opciju za koju misli da će imati najveću ruku. Igrači se mogu kladiti na jednu od tri opcije – bankar, igrač ili remi. Nakon klađenja, igraču i bankaru se dele po dve ruke. Ako je ukupna vrednost karata jednaka ili veća od 10, tada se računa samo druga cifra, tako da stvarna vrednost nikada ne prelazi devet.

Iako postoji bankar, uloga dilera rotira sto u smeru kazaljke na satu, baš kao u pokeru. Za razliku od ovih igara, ovde se uloga dilera ne prenosi ako bankar dobije ruku.
Mini bakarat koristi ista pravila i šanse kao i obični bakarat, ali ima alternativne metode deljenja koje ubrzavaju igru i malo menjaju šanse. U mini bakaratu, delitelj okreće sve karte i obično trguje iz kutije (cipele) sa šest špila.

Pošto bakarat nudi igračima samo dve realne mogućnosti (klađenje na ruku igrača ili klađenje na ruku bankara), ne postoji posebna strategija koju treba zapamtiti. Najvažnije što treba znati na početku igre je da obe ruke, i igračeve i bankarske, imaju odnos isplate 1: 1, ali se na ruku bankara oduzima provizija od 5%.

Pored osnovnih pravila koja treba da znate, takođe morate da znate koliko ste spremni da potrošite i pripazite da ne premašite taj iznos. Bakarat vam daje dobre šanse za pobedu i malo veće šanse za poraz (zahvaljujući prednostima kuće), ali sve je u redu ako znate koliko možete sebi priuštiti da potrošite tu.
Ako tražite varijantu bakarata koja omogućava više matematičkih i naprednih strategija, onda igrajte starije evropske verzije ove igre – Chemin de Fer i Baccarat Bankue. Ove igre se obično mogu naći u kazinima širom Evrope, ali su takođe dostupne u malom broju u onlajn kazinima.

Prirodni pobednici

Kada se igraču podele karte koje dodaju osam ili devet to se naziva „prirodnom pobedom“. Kada se to dogodi, više se ne dele karte i opklade se isplaćuju.

Kada igrač izvlači još jednu kartu

U bakaratu, ruka igrača se uvek prvo završava. Utvrđujete kada postoji treća karta gledajući ukupne bodove. Ako igrač ima 8 ili 9 poena, više se ne dele karte. Igrač uvek stoji, (ne izvlači više karata) kada su njegove karte do 6 ili 7. Međutim, ako su igračeve karte ukupno od 0 do 5, tada je igraču dozvoljeno da izvuče drugu kartu osim ako bankar već ima 8 ili 9. U tom slučaju bankar pobeđuje i nema više podeljenih karata i opklade se isplaćuju.

Pravila treće karte za bankara

Pravila za treću kartu su malo drugačija za bankara. Ako igrač ne izvuče više karata nakon početne dve, bankaru je dozvoljeno da izvuče dodatnu kartu na ruci od 0 do 5. Međutim, na ruci od ukupno 6 ili 7, bankar ne sme da izvlači bilo kakve karte. Sve ostale ruke zavise od toga šta je igrač izvukao za svoju treću kartu. Kada prvi put igrate, možda bi bilo korisno držati tablicu sa varalicama pored sebe, kako biste razumeli zašto se te stvari događaju.

Ako je igrač izvukao face, 9 (10), face (Jack, Queen, King) ili keca za svoju treću kartu, tada bankar izvlači kada ima između 0-3, a ne izvlači ako ima 4-7 .
Ako je igrač izvukao 8 za svoju treću kartu, tada bankar izvlači ako ima između 0-2, a ne izvlači ako ima 3-7.
Ako je igrač izvukao 6 ili 7 za svoju treću kartu, tada bankar izvlači ako ima između 0-6, a ne izvlači ako ima 7.
Ako je igrač izvukao 4 ili 5 za svoju treću kartu, tada bankar izvlači ako ima između 0-5, a ne izvlači ako ima 6 ili 7.
Ako je igrač izvukao 2 ili 3 za svoju treću kartu, tada bankar izvlači ako ima između 0-4, a ne izvlači ako ima između 5-7.
Jednom kada se podeli ta treća karta, izračunava se ukupa ruka. Trenutno se ne dele dodatne karte. Kao i ranije, pobediće koja god ruka bude bliža devetci.

Kada počnete da igrate bakarat u onlajn kazinu, relativno je jednostavno podići ga u nekoliko ruku. Kada sami igrate automatizovanu verziju, možete odvojiti vreme da biste bili sigurni da razumete svaki krug igranja.

Opklada u bakarat-u

Ako i igrač i delitelj imaju isti broj bodova u ruci nakon završetka igre, rezultiraće nerešenim rezultatom. To znači da su opklade stavljene na bankera dobijene, a opklade stavljene na igrača vraćene. Prema tome, ne gubite novac, ali takođe niste ništa osvojili. Samo ako ste se kladili na izjednačenje, biće vam plaćeni. Isplata je obično između 8: 1 do 9: 1.

Kako se kladiti

Nakon što smislite bakarat, sledeći korak je naučiti kako se pravilno kladiti. Malo strategije može vam pomoći da bakarat postane profitabilna igra za vas. Evo nekoliko saveta koje biste trebali slediti da biste zaradili najviše novca kladeći se u internet kazinu na bakaratu.

Savet 1: Nikada se ne kladite na kravatu
Klađenje na nerešen rezultat je jedna od najgorih ivica kuće sa približno 14,4%. To znači da ćete svaki put kada uložite 100 dolara izgubiti 14,4 dolara. Budući da postoji toliko šansi da se igra završi u nerešenom rezultatu u bakaratu, to je jedna od najgorih šansi koju možete da napravite. Iako isplata može biti korisna kada se dogodi, ne vredi pokušavati.

S druge strane, bankar ima kućnu ivicu od 1,06, a plaier ima kućnu ivicu od 1,24, čineći te mnogo isplativije opklade.

Savet 2: Kladite se na bankara
Kad god igrate bakarat, obično najbolje što možete učiniti je kladiti se na bankara. Bankar osvaja nešto više od 50% na svim rukama, što ga čini atraktivnim izborom. Međutim, važno je napomenuti da će mnoga kazina na mreži i kazina uživo naplaćivati proviziju od 5% na opklade stavljene na bankera. Čak i uz to upozorenje, još uvek se gotovo uvek isplati učiniti prvu opkladu na bankara.

Savet 3: Nastavite da kladite na bankara dok ne izgubi
Uvek pokušajte da iskoristite pobedničke nizove. Budući da bankar ima malo veće šanse za niz dobitnika, obično je dobra ideja da se držite bankar-a ako je vaša prva opklada dobitak.

Naravno, svaka ruka sa kojom imate posla i dalje će biti suočena sa istim rubom kuće. Zbog toga ne biste trebali biti previše samouvereni ili agresivni sa klađenjem. Ne postoji garancija da će se niz nastaviti (ili čak uopšte nastupiti!)

Savet 4: Napravite pauzu
Tradicionalna verzija igre je malo sporija od onlajn verzije igre. U tradicionalnoj verziji, može se doneti između 35-40 odluka na sat. Međutim, ako igrate na mreži, igre bi mogle biti munjevite i u samo jednom satu mogli biste proći kroz 150 do 200 odluka. To znači da se ne treba plašiti sporijeg kretanja. Suočeni sa 200 odluka, čak i ako je ivica kuće 1,06, i dalje može biti presudno za vaš bankovni račun ako se vaša sreća preokrene. Svakih 20-30 minuta procenite koliki su vaši dobici ili gubici i odlučite da li treba da nastavite dalje ili odustanete.

Strategije klađenja

Bakarat ima mnogo različitih strategija koje možete izabrati kada odete u onlajn kazino da biste igrali. Međutim, najbolje vrste strategija su one koje su lako razumljive, logične i pružaju najveću verovatnoću pobede. Evo glavnih strategija koje će vam pomoći da pobedite.

Strategija klađenja 1: Tehnika jednostranog klađenja
Ova tehnika može izgledati previše pojednostavljeno, ali može biti vrlo korisna. U ovoj strategiji možete odabrati da se kladite na samo jednu stranu, bilo bankar ili plaier. Kada koristite ovu tehniku, to vas dovodi u prednost.

Tipično, u igri bakarata, i igrač i bankar u nekom trenutku steknu malu prednost. Stoga, ako odaberete jednu stranu i držite se nje, šanse da barem provalite do kraja vaše kladionice su malo veće.

Kada igrate ovu strategiju, važno je imati na umu da nikada ne dozvolite da izgubite više od tri odluke zaredom. Zapamtite, izjednačenje se ne računa kao gubitak. Ako izgubite tri zaredom, trebalo bi da izdvojite nekoliko ruku, promenite stolove i sačekate da se sreća okrene.

Strategija klađenja 2: Prekid parova
Prilikom igranja bakarata, većina špilova će se prebacivati između pobede igrača, a zatim pobede dilera, a takođe i dvostrukih ishoda, poput dve pobede igrača u nizu.

Često se pruge igrača ili bankara dešavaju u malim klasterima, bilo natrag ili na nekoliko karata jedne od drugih.

Primećujete da se dešava cik-cak obrazac (pobeda igrača, pobeda bankara, pobeda igrača, pobeda bankara itd.), Kladite se sa njim. Kada izgubite jer se dogodila dvostruka pobeda (dve pobede Banker-a zaredom), duplirajte u sledećoj ruci. Prema tome, ako su prve dve ruke išle „Banker vin, Banker vin“, onda biste trebali udvostručiti ili dvostruko više uložiti na igrača koji osvoji sledeću ruku. Na taj način vi razbijate dvojke i dalje održavate dosledan svoj bankroll.

Ostale verzije bakarat-a

Postoji nekoliko varijacija igre bakarat, uključujući mini-bakarat. U ovoj verziji popularne igre na mreži kazino, ona će obično biti manja, sa nižim minimumima stola.
Super 6 / Punto 2000 je još jedna varijacija gde se novac isplaćuje na bankarske opklade, umesto tipičnih 95%. Međutim, u ovoj vrsti igre, kada Bankar pobedi sa 6, isplati samo 50% uloga.

Kada prvi put počinjete da igrate bakarat na mreži, možda bi bilo dobro da evidentirate pobede igrača u odnosu na pobede bankar-a na listu papira pored vašeg stola ili mobilnog telefona. Praćenjem da biste videli kakvi su trendovi, može vam pomoći da formirate efikasniju strategiju klađenja. Obavezno istražite pre nego što se registrujete za onlajn kazino kako biste bili sigurni da je to ugledno mesto za kockanje novca. Jednom kada shvatite kako funkcioniše bakarat, spremni ste za igru!

Scroll to Top