Poker Texas Hold’em

Šta je Texas Hold’em Poker?

Texas Holdem je najpopularnija varijanta pokera i ona koja je preporučujena početnicima. Jednom kada dobro razumete Texas Holdem, druge varijante pokera su prilično slične i biće lakše naučiti. Texas Hold’em je nesumnjivo najuzbudljivija i najuticajnija inovacija koja se pokeru dogodila, možda, zauvek. Predstavljeni u poker svet krajem 60-ih godina Doile Brunson i poznati teksaški kockari, Texas Hold’em je bukvalno preoblikovao poker onako kako smo ga poznavali i pomogao je stvoriti poker bum koji i danas odjekuje širom sveta.

Zašto je Texas Holdem postao faktička poker igra koju su izabrali milioni poker igrača? I zašto je i dalje merilo za poker slavu na Vorld Series of Poker? To je lako. Neverovatno je zabavno. I prepun strategije na više nivoa koja se oslanja na jednake delove mozga, živaca i složene psihologije. Takođe je, što je važno, nije baš teško naučiti!

Kao što kaže stara izreka, „Teksaški Hold’em: potrebno je 2 minuta da se nauči i čitav život da se savlada“. Možemo vam pomoći oko “master” dela u našem odeljku o poker strategiji ; ovde ćemo se držati dvominutnog dela i predstaviti vam zvanična pravila Texas Hold’ema u nastavku.

Texas Holdem poker je postao jedan od najigranijih oblika pokera nakon što je znatno porastao u popularnosti tokom eksplozije onlajn pokera 2000-ih. Kao rezultat toga, učenje kako igrati Texas Holdem i posedovanje dobrog razumevanja pravila otvara mnoštvo mogućnosti ako želite da igrate poker na mreži.

Cilj igre

Cilj Texas Hold em pokera je da stvori najbolju ruku sa pet karata koristeći sedam dostupnih karata. Svakom igraču se dele 2 karte koje samo oni mogu da vide i koriste. Zatim se na sredinu stola deli 5 karata koje su zajedničke karte koje svi mogu videti i koristiti. Cilj igre u Texas Holdem pokeru je donošenje najboljih mogućih odluka u pogledu klađenja kako biste osigurali da osvojite što više žetona u više ruku. U svakoj ruci igrači pokušavaju da stvore najbolju moguću ruku sa pet karata prema rangiranju poker ruku, koristeći svoje dve rupe i pet zajedničkih karata koje se otkrivaju kako igra napreduje. To rezultira osvajanjem pota ili ukupnog broja svih opklada napravljenih na ruci. Igrači se klade na osnovu percepcije koliko je dobra njihova potencijalna ruka u poređenju sa rukama njihovih rivala, ali takođe mogu pokušati da blefiraju protivnike da se povuku iz ruke (preklop) nastavljajući da se klade iako znaju da njihova ruka nije nužno jaka . Ruke se mogu dobiti nakon bilo kog kola klađenja ako se svi igrači preklope i ne moraju da nastave do poslednjeg kruga klađenja nakon što se podeli peti i poslednji zajednički karton.

Dealer Button

Jednom kada igra započne, zamišljeni diler se dodeljuje. Očigledno je da kod online pokera računar obavlja sve transakcije automatski, ali ovaj nominalni diler je važan jer pokazuje ko objavljuje obavezne opklade (poznate kao blindovi) pre svake ruke, a takođe ukazuje i ko prvi deluje u svakom krugu klađenja.

Trenutni trgovac je označen diskom označenim sa „D“ poznatim kao dugme trgovca. Na kraju svake ruke dugme trgovca pomera se do sledećeg igrača levo od trenutnog trgovca i nastavlja da se kreće u smeru kazaljke na satu nakon završetka svake ruke.

Greške dilera

Povremeno će se tokom posla pojaviti greške dilera. Ovo su pravila za rukovanje greškom dilera.

Ako je prva karta podeljena malom blindu, u prvom krugu deljenja je izložena pogrešnom postupanju, diler će uzeti kartu, premešati i ponovo podeliti. Ako je izložena bilo koja donja karta, zbog prevrtanja od strane dilera, posao će se nastaviti kao i obično. Otkrivenu kartu igrač neće zadržati, ali će je diler preuzeti. Po završetku posla, diler će skinuti kartu sa vrha špila (koja bi bila karta za spaljivanje) i daće je igraču. Izložena karta će se smatrati kartom sagorevanja i nikakve dodatne karte neće biti spaljene pre nego što se flop podeli. Ako je izloženo više od jedne dole karte, onda je pogrešno i doći će do novog mešanja sa blindovima u istoj poziciji.

Ako flop sadrži previše karata, flop mora biti ponovo podeljen. Ako je flop podeljen pre nego što se dogodio prvi krug klađenja, flop se mora ponovo podeliti. Faulirane karte flopa će se pomešati sa ostatkom špila, prekomponovati i doneti novi flop, bez izgorele karte.
Ako diler izloži kartu okreta, pre nego što se završi drugi krug klađenja, karta se vadi iz igre za kolo. Kada se klađenje završi, diler će spaliti i okrenuti ono što bi bilo river karta na mestu turn karte. Zatim će trgovac uzeti izloženu kartu i premestiti je nazad u špil, pre nego što okrene rečnu kartu.

The Blinds

U Hold’emu, marker nazvan „dugme“ ili „dugme dilera“ označava koji je igrač diler za trenutnu igru. Pre nego što igra započne, igrač odmah sa dugmeta u smeru kazaljke na satu postavi „mali ulog“, prvu prinudnu opkladu. Igrač odmah sa malog uloga postavlja u smeru kazaljke na satu „veliki ulog“, koji je obično dvostruko veći od malog uloga, ali ulozi mogu da variraju u zavisnosti od uloga i strukture klađenja koja se igra.

U Limit igrama, veliki ulog je isti kao i mali ulog, a mali ulog je obično upola manji od velikog uloga, ali može biti veći u zavisnosti od uloga. Na primer, u igri sa ograničenjem od 2 USD / 4 USD, mali ulog je 1 USD, a veliki ulog 2 USD. U igri od $ 15 / $ 30 Limit, mali ulog je 10, a veliki ulog 15 dolara. U igrama Pot Limit i No Limit, igre se nazivaju veličinom njihovih uloga (na primer, $ 1 / $ 2 Hold’em igra ima mali ulog od $ 1 i veliki ulog od $ 2). U zavisnosti od tačne strukture igre, od svakog igrača se takođe može tražiti da postavi „ante“ (drugu vrstu prinudne opklade, obično manje od bilo kog slepog, koju objavljuju svi igrači za stolom) u pot. Sada svaki igrač dobija svoje karte sa dve rupe. Akcija klađenja odvija se u smeru kazaljke na satu oko stola, počev od igrača „ispod pištolja“ (odmah u smeru kazaljke na satu sa velikog uloga).

Opcije klađenja igrača

U Hold’emu, kao i kod ostalih oblika pokera, dostupne akcije su „fold“, „check“, „bet“, „call“ ili „raise“. Koje tačno opcije su dostupne zavisi od akcije koju su preduzeli prethodni igrači. Ako se još niko nije kladio, igrač može ili da čekira (odbije da se kladi, ali da zadrži svoje karte) ili da se kladi. Ako se igrač kladio, tada sledeći igrači mogu da odustanu, pozovu ili poviše. Zvati znači odgovarati iznosu koji je prethodni igrač uložio. Povisiti ne znači samo da se podudara sa prethodnom opkladom, već i da je poveća.

Pre-flop

Nakon što vidi svoje karte sa rupama, svaki igrač sada ima mogućnost da igra svoju ruku pozivanjem ili podizanjem velikog uloga. Akcija počinje levo od velikog uloga, što se u ovom krugu smatra „opkladom uživo“. Taj igrač ima mogućnost da odustane, pozove ili povisi. Na primer, ako je veliki ulog iznosio 2 dolara, call bi koštao 2 USD, ili barem 4 USD. Akcija se zatim odvija oko stola u smeru kazaljke na satu.
Klađenje se nastavlja u svakom krugu klađenja sve dok svi aktivni igrači (koji nisu odustali) polože jednake opklade u pot.

Flop

Sada se na ploči dele tri karte okrenute licem nagore. Ovo je poznato kao ‘neuspeh’. U Hold’emu, tri karte na flopu su zajedničke karte, dostupne svim igračima koji još uvek imaju ruku. Klađenje na flop počinje sa aktivnim igračem odmah u smeru kazaljke na satu sa dugmeta. Opcije klađenja su slične pre-flopu, ali ako se niko prethodno nije kladio, igrači mogu da odluče da provere, prenoseći radnju sledećem aktivnom igraču u smeru kazaljke na satu.

The Turn

Kada je akcija klađenja završena za flop krug, „okret“ se daje na ploču licem nagore. Turn je četvrta zajednička karta u Hold’emu (a ponekad se naziva i „Četvrta ulica“). Sledi još jedan krug klađenja, počevši od aktivnog igrača odmah u smeru kazaljke na satu sa dugmeta.

The River

Kada se završi akcija klađenja za preokret, na ploči se deli „reka“ ili „Peta ulica“ licem nagore. River je peta i poslednja zajednička karta u Hold’em igri. Klađenje ponovo započinje sa aktivnim igračem odmah u smeru kazaljke na satu sa dugmeta i primenjuju se ista pravila klađenja kao i za flop i turn, kao što je gore objašnjeno.

The Showdown

Ako je više od jednog preostalog igrača po završetku poslednje runde klađenja, poslednja osoba koja se kladi ili podiže pokazuje svoje karte, osim ako u poslednjoj rundi nije bilo oklade, u tom slučaju igrač odmah odmah sa dugmeta u smeru kazaljke na satu pokazuje svoje karte. Igrač sa najboljom poker rukom od pet karata osvaja pot. U slučaju identičnih ruku, pot će biti podeljen podjednako između igrača sa najboljim rukama. Pravila Hold’ema kažu da su sve boje jednake.

Nakon dodele pota, nova ruka Hold’ema je spremna za igranje. Dugme se sada pomera u smeru kazaljke na satu do sledećeg igrača, blindovi i ante se ponovo postavljaju, a svakom igraču se dele nove ruke.

Scroll to Top